gardsnytt-mentor

Trenger du en mentor?

Er du interessert i drive gardsbruk eller har du starta men trenger råd og tips? Her kan du finne kontaktinformasjon til mentorer som kan gi svar.

Er du interessert i drive gardsbruk eller har du starta men trenger råd og tips? Her kan du finne kontaktinformasjon til mentorer som kan gi svar.

Yvonne og Ole-Jacob Christensen

Har vært bosatt i Valdres siden 1993 på et småbruk med 2 støler til. Driver det økologisk med en liten produksjon av solbær (300 busker circa, bringebær, frukttrær). Har økologisk melkeproduksjon med osteproduksjon og en liten potetproduksjon(11/2 mål Debio-godkjent). Får laget spekepølser på lokalt foredlingssted.

Lever for det aller meste av dette bruket. Ønsker å dele kunnskap og erfaring om hvordan det er å bygge opp et lite bruk og de mulighetene det gir.

«Den gangen vi overtok et småbruk på Sørlandet (1986) og da vi overtok i Valdres (1993) måtte vi selv finne ut alt. Vi tenker at det hadde vært fint å kunne dele av erfaringene våre om du har spørsmål om landbruk, forskjellige driftsformer (++) og andre spørsmål du måtte ha, sier Yvonne.

De tar også imot spørsmål om liten praksisperiode.

Yvonne og Ole-Jacob har også en facebookside: Vikabråten gårdsmat.

Kontakt:

Yvonne og Ole-Jaocb christensen

Trillebakkadn 13

2960 Røn

613 43569/ 99 35 84 41

Du finner oss også på www.osteloype.no som nr. 5.

 

Inger Sørum

Kashmirgeiter og økologisk urte—og grønnsakdyrking i Vang

Kontakt:

Telefon: 415 66 078

 

Kjell Trandokken

Melkeproduksjon med telemarkskyr, lager rømme, ost og smør. Stølsdrift i Øystre Slidre.

Kontakt:

[email protected]

613 42 273

 

Jan Sparstad

Driver med spælsau i Vang. Lager spekepølse i det små. Gift med Tanaquil Enzenberger, vegetasjonsrådgiver og driver med urtedyrking.

Kontakt:

Telefon: 99597007

 

Thomas Brudalen

Ammekyr i Nordre Land. Flink med avlsarbeid og salg av kjøtt til hoteller og lokalt.

Kontakt:

Telefon: 93 80 87 45

 

Gro Arneng

Driver geitemelkproduksjon på grensen av Vestre og Øystre Slidre. 40000 tonn kvote og økologisk grovforproduksjon. Har ca 70 mjølkegeiter pluss påsett, ca 25. Fôrer opp alle bukkekje til ca 7 kg slaktevekt og leverer på avtale til Nortura(ca 70 stk) i mars/april. På stølen fra st. Hans og ut august. Er avlsbesetning for Norsk Sau og Geitalslag og inseminerer ca en tredjedel av geitene. Fokuserer mest på avlsarbeid og dyrevelferd. Har også 700 da skog som blir avvirket, plantet og pleiet.

Kontakt:

E-postadresse: [email protected]

Telefon: 95226255.

 

Kåre Skogstad

Økologisk melkeproduksjon med nettopp nytt fjøs og forskjellige gamle storferaser.

Har vært aktiv i både Småbrukarlaget, produsent-tjenesten i Tine og har god greie på forskjellige driftsformer.  Stølsdrift i Vestre Slidre

 

Eirik Berge

Økologisk drift med solbærbusker i Vang. Selvplukk, men mål om å lage solbærsaft.

Kontakt

Telefon:90857078

 

Kathrin og Thomas Aslaksby

Driv Olestølen Mikroysteri og Nørrestogo skigard. Har melkegeiter og mobilt ysteri og stølsdrift. Allsidig arbeid med inn på tunet, skimakerkurs, og åpen støl. Grønnsaksdyrking og bærbusker til eget bruk. Kathrin er sekretær i Norsk Gardsost.

Kontakt:

E-postadresse: [email protected]

 

Cathinka Vik

Birøkt i Vestre Slidre

Kontakt:

Telefon: 90614464

 

Erik Fodnes og Anna Karoline Ness

Driver Strandmo Stølsysteri i Lo, Nord-Aurdal. Produksjon og salg av rømme, smør, pultost, lagra kvit kyrost, brim( lokal variant av brunost) og spekekurv. Støl i stølslaget Breiset 1000 moh i Valdres. Kuene beiter fritt i fjellet på dagtid. Yster kun av egenprodusert upasteurisert stølsmelk i ysteriet på gården. De har også griser og er med i gårds- og stølsnettverket. Kontaktperson er Anne Karoline

 

Tyin lam

Har 130 vinterfôra sau i Vang, med spesialisering på høyfjellsbeite, og avl med målet om den beste kvalitet. Lokalmat- produksjon i egne lokaler her hjemme. Leverer ferskt, kjøtt, pinnekjøtt og fenalår fra oss og direkte til kunden, fra fjell til bords. Dette ved siden av hel jobb utenfor gården.

Kontakt:

[email protected]

 

Anders Nordrum

Ansatt på Vest-Oppland fengsel i vestre Slidre. Utdannet gartner med mange års erfaring og har god kunnskap om markedsføring og omsetning. Han dyrker mange forskjellige  grønnsaksorter, også gamle sorter, hvitløk som det lages bl. annet hvitløktapenade av og har mange gode ideer til foredling og bruk av grønnsakene. Har også bedriften/rådgivertjenesten Datsja.

 

Kari Hagaseth, Andris Ødegården, Randi Ødegården og Halvor

Garden ligg i Liagardo oppunder Slettefjellet i Vang kommune. Her driv dei med geitemjølkproduksjon (ca 150 geiter) og stølsdrift i Hølun i juli, august og september. Har ca 40 vinterfora sau, hovedsakeleg spelsau. Nokre få mohairgeiter, som me starta opp med i 1992 med import av embryo frå Danmark. Nokre rugevillige hobbyhøner som gjev egg til eige hushald.

 

John Egil Rud

Driv med 120 sauer i Vestre Slidre. En god del forskjellige raser. Bruker beite i fjellet, har stølsdrift og lever av bruket på heltid. Omsetter gjennom Syndingris der det også omsettes sauekjøtt.

 

Anne og Arne Belsheim

Driver med melkegeit i Vang og Inn på tunet (Anne er førskolelærer).